Powered by
Статията е свързана със семинара: "Крият ли опасност вътрешните практики в Йога? Обратната страна на медала." 22.12.2010

Д-р Антоанета Заркова

Йога и Аюрведа са съкровищница на човешката мъдрост. В дълбокото им познаване на физиологията на нашето тяло не се съмняваме, знаейки съвършените техники за пречистване и поддържане на здравето.

Древните мъдреци са познавали съзнанието толкова добре, колкото и физическото тяло. Те са изработили съвършени техники за въздействи евърху него, нещо толкова фино и неуловимо.

В Адвайта веданта Атман е Абсолютът, вечен, независим от пространството, безпричинен, неизменен и безкраен. Той е чисто съзнание, източникът на всички феномени и обекти в света.

Когато Атман започва да се проявява първа възниква Ахамкара, егото. Някои превеждат този термин като “ставам различен”. От непроявената материя се диференцират определени форми; от вселенския Атман се формират индивидуалните Атма.

Ахамкара е фино съзнание за отделния Аз и е част от вътрешния инструмент, който скрива Атман от който е произлязъл. Ние се идентифицираме с ограничените ни тяло и ум и възприемаме вселената като съставена от безкрайни отделни компоненти.

Крайната цел на редица духовни практики е да отидем отвъд тази заблуждаваща Ахамкара и де се слеем отново с Атман (1).

Единението с висшата реалност, САМАДХИ е крайната цел на Йога и се постига чрез продължителна медитация.

Пълния текст на тази статия може да прочетете тук
22.12.2010


Регистрационна форма:

НОВИНАР

Запишете се за актуална информация направо в електронната Ви поща.

ПОЛЕЗНО

СЪБИТИЯ