Powered by
Йога съществува от незапомнени времена, а Аюрведа е създадена от древните мъдреци преди повече от 5000 години. 22.07.2010

Д-р Антоанета Заркова
Атма Джиоти


Йога съществува от незапомнени времена, а Аюрведа е създадена от древните мъдреци преди повече от 5000 години. Едната има за цел поддържане на човешкото здраве, а другата – духовната реализация и разгръщане на целия човешки потенциал.

Древните са имали удивителни познания за човешката физиология. Йога практиките все още крият много тайни за начина си на действие и пълното им разбиране от медицината тепърва предстои.

Функциите на вътрешните органи се осъществяват под въздействието на автономната нервна система. Името й “автономна” отразява независимостта й от нашата воля. Тя действа автоматично без прякото участие на нашето съзнание. Аюрведа и Йога използват забележителни прйоми за въздействие върху нея и практически са преодоляли нейната автономност като са я превърнали във волева нервна система.

Малко физиология

Автономната нервна система има две подразделения: симпатикусова или предимно стимулираща и парасимпатикусова или предимно отпускаща. Тези два клона действат в динамичен баланс, за да поддържат необходимото равновесие.

Симпатикусовата нервна система е водеща в състояния на стрес, на ситуации от рода “бий се или бягай”. Човек е агресивен и възбуден. Мозъкът произвежда хормоните на стреса, сърдечната честота се увеличава, кръвта се преразпределя към активните скелетни мускули а съдовете на вътрешните органи и червата се свиват и функциите на стомашночревния тракт се потискат. Този отговор се предизвиква от психоемоционален стрес, страх, болка, гладуване, студ и др.

Стресът влияе и на оста хипоталамус – хипофиза – надбъбрек и кората на надбъбрека произвежда в голямо количество кортикостероиди. Тези хормони помагат на адекватния отговор в условия на стрес, но в същото време предизвикват значително потискане на имунитета. Човек става податлив на инфекции, пада неговата защита и устойчивост към болести.

От друга страна стимулирането на парасимпатикусовата нервна система намалява сърдечната честота и силата на сърдечните контракции. Увеличава подвижността на червата, контрахира (свива) жлъчния мехур, отпуска сфинктерите на гастроинтестиналния тракт.

Пълния текст на тази статия може да прочетете  тук
22.07.2010


Регистрационна форма:

НОВИНАР

Запишете се за актуална информация направо в електронната Ви поща.

ПОЛЕЗНО

СЪБИТИЯ