Powered by
Аюрведа е древна наука за живота. 22.07.2010


Независимо дали се интересувате от предпазване от сериозна болест или просто от подобряване на здравето, или искате да излекувате някои оплаквания като главоболие, наднормено тегло или безсъние, Аюрведа помага. Много хора по света вече са се убедили, че тази холистична и интегрирана система работи толкова ефективно, колкото е работила и в Индия преди 6000 год. Аюрведа е активно функционираща и не се нуждае от осъвременяване.

Въпреки, че съвременната медицина е постигнала неопровержими успехи в някои области като трамватични наранявания, остри инфекции и редица ракови заболявания, не така стоят нещата при лечението на хроничните заболявания като артрит, мултиплена склероза, сърдечни заболявания и някои видове рак. Освен това конвенционалната медицина не се слави с топло, състрадателно и индивидуално отношение към пациента и не поставя на първостепенно място превенцията на болестта, а не нейното лечение.

“Аюрведа” е санскритска дума и означава „знание за живота и дълголетието”. Системата Аюрведа е базирана на принципите и ритмите в природата. Тя използва дневните и сезонни практики в живота като диета, йога и медитация, лечебни билки, пречиствания и положителното отношение към живота. Въпреки, че на пръв поглед някои практики от Аюрведа  могат да изглеждат екзотични, чуждестранни, старомодни, те всъщност са универсални, вечни и толкова полезни, колкото са били хиляди години преди това. Много от медиците, които използват Аюрведа твърдят, че същността й се състои във възстановяването на хармонията и баланса в свят, изпълнен със замърсявания на околната среда, стрес, безполезна храна, вечно претрупани графици, неподвижен и пасивен начин на живот.

От Аюрведична гледна точка най - важният елемент е многостранността на въздействието. Наблюденията показват, че хора, които ядат „добре балансирана” , бедна на мазнини храна, приемат хранителни добавки също се разболяват, ако не отделят достатъчно внимание на своя вътрешен живот и не са синхронизирали своята ритмика с тази на природата.
Ежедневните Аюрведични практики захранват човек и му предоставят инструментите, с които да направи въпросната синхронизация.

Ето каквосподеля един човек, който е бил подложен на Аюрведично лечение „Аюрведа ми даде възможност да осъзная връзката с тялото си и ми показа, какво точно означава да съм здрав, а именно баланс на тялото, ума и духа”

Въпреки, че Аюрведа има мистично минало, тя ни дава много практичен подход към ежедневното ни здраве. Тъй като усилията й са насочени към собственото Ви здраве, Аюрведа може да ви помогне да се справите и да преосмислите сегашния си живот. Когато сте изправени пред ежедневните яростни атаки тя може да ви покаже как да се стабилизирате и да запазите общия си баланс, както и да лекувате определени страдания – алергии, акне, главоболие, безсъние, напрежение и безпокойство, умора, храносмилателни проблеми. 

Аюрведа може да ви помогне да се отървете от навика да започвате деня си с кафе и да се чувствате пълен с енергия и в същото време спокоен и фокусиран; да постигнете идеално тегло; да релаксирате без успокоителни; да забавите процесите на стареене и да се предпазите от сериозни заболявания, да управлявате стреса и детоксикирате ума и тялото си; да направлявате силата на всичките си пет сетива естествено, а не чрез използване на изкуствени стимулатори.

Аюрведа е цялостна и холистична система, според която всеки човек е уникален индивид с ум, тяло и душа, които са взаимно свързани. Ние всички притежаваме способността да се самолекуваме. Това е нашата увереност и надежда, че можем да живеем по-дълго, като спазваме правилата на естественото здраве, енергия и щастие.

Източник : „ Effortless Ayurvedic Living -A 21st Century Guide to the 3000 year old science of health and longevity from ancient India”, by Dr Helen Thomas, D.C.  - www.EffortlessAyurvedicLiving.com/ezine ; интернет
22.07.2010


Регистрационна форма:

НОВИНАР

Запишете се за актуална информация направо в електронната Ви поща.

ПОЛЕЗНО

СЪБИТИЯ