Powered by
За да можем да разбираме правилно науката Аюрведа ще започнем своето пътешествие с разбирането на трите доши ... 22.07.2010 За да можем да разбираме правилно науката Аюрведа ще започнем своето пътешествие с разбирането на трите доши, фундаменталните сили, които формират основата за цялата превенция, диагноза и лечение в Аюрведа.

Трите доши (Управляващи принципи)
Според Аюрведа, 5-те основни елемента са най-малките частици, на които всяко едно нещо може да се раздели. Това са въздух, етер (пространство), огън, вода и земя. Всичко в природата е съставено от тези 5 мистериозни, но съществени компонента, дори и човешките същества.
ПРОСТРАНСТВО (ЕТЕР) e зоната, където се съдържа ВЪЗДУХА  и през която той се движи.
ОГЪН – полевата форма на материята и е необходим за всеки процес на трансформация.
ВОДАТА – се използва за да се опише течната форма на материята.
ЗЕМЯ – твърдата форма на материята; тя е отговорна на солидността и заземяването.

Петте елемента, в своите първоначални комбинации и пропорции, са основата на всички форми и предмети. Заедно с трите доши те дават възможност за разнообразните комбинации между елементите. Трите сили, дошите, управляват всички функции на тялото, душата и универсалното съзнание.
Трите доши, или управляващите приницпи, се наричат вата, пита и капха. Всяка доша има свое собствено съчетание от свойста, което произлиза от елементите изграждащи съответната доша. Това съчетание включва, както физически и емоционални характеристики, така и следите оставени от хората и всичко останало. Напр. има вата, питта и капха видове цветя, хора, къщи, музика, храни, дървета и пчели, както и дни и сезони.
Всеки човек (предмет) съдържа в себе си и трите доши. Каквато и да е пропорцията при съответния индивид, по принцип една или две доши доминират. Вътре в човека всички доши са в постоянно взаимодействие една  с друга, както и с дошите в природата. Това взаимодействие между управляващите принципи и компоненти дава обяснение защо хората имат толкова общо помежду си, но в същото време имат и много различни индивидуални характеристики, които се проявяват в начина по който те се държат и реагират на обкръжаващата среда. Аюрведа разпознава влиянието на различните храни, вкусове, цветове и звуци върху различните доши. Напр. много лютите подправки агривират питта; но пък студените, леки храни като салатите я успокояват. Възможността да се въздейства върху дошите е в основата на аюрведичните практики и терапии.

Дошите са абстрактни идеи, по своему невидими но могат да бъдат открити, когато имаш усещането за тях. Физиолозите не могат да обяснят съвсем напълно феномени като гравитацията и магнетизма, въпреки това, човек който има познанието може да види и да усети тази сила, която привлича и отблъсква нещата около нас. Същото е и с вата, питта и капха. Колкото повече опознавате качествата на дошите, толкова по-добре ще откривате тяхното въздействие върху себе си, своето семейство и приятели, в животните, във времето, дори и в храната и технологиите.Следва кратко описание на дошите :

Вата е съставена от елементите въздух и пространство. Въздухът е доминиращ елемент. Той се съдържа в каналите и кухините на тялото. Вата управлява вашето физическо и психологическо движение, циркулация и активността на нервната система. Хората, които са с доминираща вата наподобяват въздух и пространство. Те по принцип са слаби, бързи, лесно се променят, непредсказуеми, ентусиасти и обичат да говорят. Когато излезнат от баланс при тях се проявявт болести на нервната система : разпокъсана енергия,  газове и запек, безсъние, суха и лющюща се кожа, безпокойство. Вата управлява жизнената сила вътре в нас и управлява другите две доши.

Питта е съставена от огън и вода. Водата, основният елемент, се съдържа в телесните течности (напр. храносмилателните ензими). Тя управлява всички метаболитни процеси в тялото, производството на топлина, храносмилането, хормоните, биохимичните реакции, като тези, които участват в производството на енергия.
Когато питта доминира, човек е неспокоен, напрегнат, с остър ум и креативно съзнание, с решителност в погледа, със зачервявания, със състезателен дух и много агресивен темперамент.
Болестите са предимно свързани с възпаления, киселини в стомаха, язви, кожни обриви, гняв и раздразнителност.

Капха е съставена от земя и вода; водата, като основен елемент се съдържа в масата, т.е в земята. Тя изгражда конструкцията на тялото и клетките и осигурява стабилност, компактност, баланс на течностите и биологична сила.
Капхите са солидни и здрави, спокойни, с внушитерна осанка, както и с огромно тяло, което е предразположено към трупане на килограми. Небалансираността на капха предразполага към болести на дихателната система, проблеми със синусите, затлъстяване, тумори, психическа и физическа летаргия, както и склонност към мотаене.

Идеята за наличието на определени човешки конституции се появява вече и в западното мислене. Напр. когато говорим за контрол на теглото и външния вид  на тялото, хората се категоризират като ендоморфни (меки и заоблени), мезоморфни (мускулести и кокалести) и ектоморфни (мършави и жилави). В последно време в съвременната медицина се прокрадват и мнения, че индивидите имат и различна вътрешна предопределеност към определени заболявания. Някои от тези предразположения могат да бъдат в резултат на наследственост като могат да бъдат свързани и с едва забележими характеристики или маркери. Учените напр. са наблюдавали, че хора, които са склонни към трупане на мазнини около ханша са по-склонни към сърдечни пристъпи, отколкото тези които трупат по бедрата.
Както и да е, концепцията за дошите и тяхната връзка със здравето е много по-холистична, сложна и комплексна отколкото всяка от тези идеи.


Източник : “ Effortless Ayurvedic Living – A 21st century guide to the 3000 year old science of health and longevity from ancient India” by Dr Helen Thomas, D.C


22.07.2010


Регистрационна форма:

НОВИНАР

Запишете се за актуална информация направо в електронната Ви поща.

ПОЛЕЗНО

СЪБИТИЯ