Powered by
Подобно на западната наука и философските разбирания за здравето на много култури, Аюрведа е ... 22.07.2010
Подобно на западната наука и философските разбирания за здравето на много култури, Аюрведа е част от доста по-голям практически опит да се разбере и обясни света и как всички негови части функционират заедно. Защо слънцето изгрява? Как растат растенията и животните? Защо някои хора живеят до дълбока старост, а други умират млади? Защо хората се разболяват от рак и от сърдечносъдови болести? Защо някои хора са богати, а други бедни? Защо някои музикални стилове ни дразнят, а други ни успокояват?
Аюрведа, подобно на всички философски учения е модел, който помога да въведем ред и смисъл в живота си. Първоначално всичко може да изглежда леко объркано. Термините на санскрит звучат непознато, но те са необходими тъй като Аюрведа представя един нов поглед към живота. Повечето от западните хора мислят много праволинейно : причината да се случи В винаги се крие в А. А пък В се явява първопричина за С и т.н. Аюрведичното мислене е винаги циркулярно и всяко едно нещо оказва влияние върху всичко останало и концепциите постоянно се развиват и никога не стигат до своя край. Задълбоченото изучаване и практика в Аюрведа е задача за цял живот. Основните принципи на Аюрведа са лесни за разбиране, тъй като те са прости  и можем да ги вземем  директно от ежедневието си.
Колкото повече изучаваме тази система, толкова повече от принципите влизат в употреба. С ясното и дълбоко разбиране, което идва с ежедневната практика, ние ставаме търсач на истината, учен, който използва както себе си, така и света около себе си като място за изпитване на истинността на принципите на Аюрведа. Дали Аюрведа ще ни помогне да опознаем себе си по-добре? Дали ще ни помогне по-добре да усещаме света, да разбираме своите чувства, своето здраве и своето поведение? Дали се чувстваме по-добре психически и физически? Това е истинската проверка дали определен подход към здравето и лечението работи или не.

В Аюрведа се прилагат по-специфични медицински практики, като централно място заемат очистванията от токсините. Аюрведа и йога считат, че именно те са в основата на болестите. Това е най-съвършенната система за пречистване на тялото от мастноразтворимите токсини. По принцип водоразтворимите токсини се излъчват по-лесно от организма, защото тялото има естествени системи за тяхоното освобождаване. Обаче мастноразтворимите токсини си остават в тялото. С тях се бори единствено черният дроб, който успява да ги превърне в малко по-водноразтворими. Те си остават вечно наши – в костите, бъбреците, черния дроб, мастната тъкан. Аюрведа е ценна именно с това – няма друга система, която да е адресирана към мастноразтворимите токсини. Идеята за тях се споделя и от модерната медицина.

Аюрведа използва много стройна система за пречистване, която се състои в тотално омасляване на тялото през устата и външно. Правят се маслени масажи, билкови сауни и пречистване на стомашно-чревния тракт с билкови средства. Използват се много подправки, музикотерапия, цветотерапия, ароматотерапия. Аюрведа казва, че всичко в света може да се използва за лечение в конкретната ситуация, в конкретната дозировка и начин на приложение.


Източник : в-к “Лечител” – „Д-р Заркова : Аюрведа изчиства токсините от организма”
“ Effortless Ayurvedic Living – A 21st century guide to the 3000 year old science of health and longevity from ancient India” by Dr Helen Thomas, D.C


22.07.2010


atanas atanasov 55godini

Самият аз,/вече ви казах уважаепи колеги/ чепрактикувам йога, аюрведа медитация ,по рано и иглолечение вече повечеот19 години. но не срещам разбиране от колеги и близки за отваряне на кабинет по източна медицина. Трябва ли да записвам курс при вас /търся вашето съдействие за курс и сертификация ,евентуално работа /сега съм безработен .Довиждане,очаквам отговор

Регистрационна форма:

НОВИНАР

Запишете се за актуална информация направо в електронната Ви поща.

ПОЛЕЗНО

СЪБИТИЯ