Аюрведа - Българско сдружение аюрведа

Полезно

1. Випака, след-смилателният вкус на храните, билките и емоциите.

Влиянието му върху вътрешната среда на организма и значението му за здравето и болестите. Ролята му в лечебните стратегии на аюрведа.

Повече ››

2. ГЕНЕТИКАТА НА БЪЛГАРИТЕ

Имаме удоволствието да Ви представим лекцията на професор д-р Иво Кременски, генетик номер едно на България. завеждащ генетична лаборатория в Медицинския университет; до 2011 завеждащ Националната генетична лаборатория; до 2014 национален консултант по медицинска генетика

Повече ››

3. Списък на подарени книги от AYUSH и Посолството на Индия в България.

Скъпи приятели, на 21 юни- Международният ден на йога получихме дарение от AYUSH и посолството на Индия в България. Предоставяме ви списъка.Книгите, които са в един екземпляр първо ще се сканират, а тези които са в повече от един екземпляр, ще се предоставят направо на членове на Сдружението, които са плащали редовно членския си внос. Периодът за четене ще бъде два месеца, след което книгата трябва да се върне.

Повече ››

4. МЕДИТАЦИЯТА ПРЕСТРУКТУРИРА СЪЗНАНИЕТО

Характерни за медитацията са бавните ТЕТА и ДЕЛТА -вълните с честота съответно 4 – 7 Hz и 0,5 – 4 . Те се наблюдават и в различните фази на съня.

Повече ››

Аюрведа - философия

АЮРВЕДА – ПРОИЗХОД И ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ

Аюрведа, най–старата позната система за превенция на заболявания и запазване на здравето, е оригинална, холистична медицина. Тя се базира на познанието, че светът и животът са произлезли директно от природата. Според това познание елементите, силите и принципите, които директно произлизат от природата, в тяхната цялостност и активно състояние, могат да се наблюдават и в човешката същност. В Аюрведа умът (съзнанието) и тялото не само влияят едно на друго, но те са съставни части на едно общо цяло. Заедно те оформят „ума-тяло”. Универсалното съзнание е интелигентен океан от енергия, който дава мощта на физическия свят, възприеман от нашите пет сетива. Аюрведичната философия и практики ни свързват с всеки аспект на нашата същност и ни напомнят, че ние сме свързани с всеки аспект на природата и по този начин с цялата вселена.
Не може да има умствено здраве, без физическо здраве, както и обратното. Ето защо не трябва да се учудваме, че в Аюрведа симптомите и болестите се категоризират  не само в техния физически, но и в техния умствен аспект. Както болестите на тялото, така и болестите на ума, се дължат на вътрешния дисбаланс на индивида и трябва да се третират чрез възстановяване на баланса, както физически, така и ментално. В Аюрведа, както целият ти живот, така и непосредствения  начин по който го живеешна живот, трябва да бъдат в хармония, за да си здрав и да се чувстваш добре.
Както вече казахме, „Аюрведа” е санскритска дума и означава „наука за живота” или „практики за дълголетие”. Тя набляга повече на превенция на заболяването, подмладяване на системите на тялото, както и на удължаване на живота. Обещанието на Аюрведа се състои в това, че ако спазваме определени принципи, ние не само можем да се предпазим от сърдечни заболявания, да се отървем завинаги от нашето главоболие, но можем и да разбираме по-добре себе си и света около нас, да живеем по-дълго, здравословно, в баланс и хармония, да постигнем пълния си потенциал и да проявяваме цялата си вътрешна същност ежедневно. Разбира се, ако приемаме някакви лекарства или сме под медицинско наблюдение, трябва да се консултираме с лекаря си преди приемането на Аюрведична терапия. Сериозните заболявания, които са в резултат на сериозен дисбаланс, е най-добре да се лекуват от професионалист. Основното в Аюрведа е себепознанието и себелечението.  

Аюрведа може да се разглежда като допълнително самолечение на не толкова важни дисбаланси и неразположения, и като допълнение към професионалната медицинска грижа. Тя се комбинира изключително добре както с конвенционалните лечебни методи, така и с други форми на природната медицина като хомеопатията, и включва здравословни практики като упражнения, масаж, медитация, хранене и приемане на билкови препарати. Представете си да посрещате всеки ден с  успокояващ масаж, да се храните със свежи, сезонни, овкусени с подправки храни, да имате възможност да се отпускате със затворени очи, да релаксирате и да сте в постоянен контакт с вътрешната си същност. Както виждате, Аюрведа е система от удоволствия, а не от лишения.
Според западната модерна медицина здравето е състояние на липса на болест. Болестта се предизвиква от външен за тялото фактор, както ударът с чук предизвиква болка в крака ви, вирусите предизвикват грип, алергените предизвикват алергии, стресът предизвиква безпокойство, карциногените предизвикват рак и т.н. И решението е да се намери правилното лекарство и болестта ще бъде излекувана.
Но днес ние знаем, че болестта се заражда много преди да се проявят първите симптоми. Липсата на диагностицирано заболяване вече не означава, че човек е здрав.


6000 години на здраве и лечение
Корените на Аюрведа могат да бъдат открити преди около 6 000 год. в древната цивилизация на Индия. Тази бързо просперираща цивилизация се е разпространявала на територия по-голяма от 500 000 кв.м. (много по-голяма от Англия, Франция и Германия, взети заедно), създала развитата пиктографска система за комуникация, мерките и теглилките, както и правителствените организации. Два от най-големите градове са имали население от 20 000 до 50 000 човека. В градовете е имало ясно обособени квартали, редове от тухлени къщи с изградена отводнителна и дренажна система помежду им.
Аюрведа е била система за лечение, придобита и развита от „наблюдатели” и природонаучни учени през векове на наблюдения, експерименти, дискусии и медитации. За 7 000 години техните наблюдения се предавали от уста на уста, от ученик на учител. Едва през 5–6 век пр.н.е. са се появили подробни текстове, написани на санскрит. През годините Аюрведа процъфтявала и се използвала, както от богатите, така и от бедните в Индия и Югоизточна Азия.
В по-късните векове мюсюлманите завладяват територията и оказват своето влияние и върху Аюрведа. През 1800 г. британците колонизират Индия и затварят аюрведичните медицински центрове. В средата на 19 век гражданите отново се обръщат към западната медицина и Аюрведа се приемала като народната медицина, която се използва най-често от селското население.
В днешни дни Аюрведа се радва на отново възникнал интерес. В Индия, в над 1 000 колежа, се изучава Аюрведа. Държавата провежда проучвания относно природното лечение на хронични заболявания.

Като се фокусира върху физическата причина, западната медицина разглежда индивидуалните органи в изолация, отделно един от друг, както и отделно от ума и духа. Докато на другия полюс древните цивилизации се интересуват от нефизическата същност на органите, както и от богатия им вътрешен живот. Умът и духът са толкова взаимно свързани, че е немислимо да се разглеждат отделно един от друг.
Вече дори и съвременната наука признава Аюрведа. Например научно доказано е, че определени хора  по природаса предразположени към определени болести, доказвайки, че практиките на стила на живот, както и леките билкови препарати, могат да направят огромна разлика в нашата способност да устояваме на болестите, да се възстановяваме от тях, както и да увеличим продължителността на живота си. Точно това проповядва и Аюрведа вече хиляди години.
Много проучвания сочат, че медитацията има многостранни ефекти върху тялото. От изследване на Американската асоциация за сърдечно съдови заболявания, публикувано през 1996 г., медитацията значително е намалила високото кръвно налягане, което всъщност е рисковият фактор с най-важно значение за сърдечните заболявания и инфарктите. Според друго изследване, проведено сред 2 000 медитиращи 1987 г., те посещават лекар два пъти по-малко от тези, непрактикували медитация, и са имали по-ниска степен на риск за рак и сърдечни пристъпи.

Част от противниците на Аюрведа изтъкват нейната религиозна компонента, но Вие можете да медитирате, да се занимавате с йога, да се подлагате на терапии, без да приемате религиозната същност на Аюрведа. Както казва световно известният ведически учител Дейвид Фроли „Това, което правим всеки ден, е нашата реална религия, тъй като това ни показва реалната стойност на нашия живот”.

Източник : „ Effortless Ayurvedic Living -A 21st Century Guide to the 3000 year old science of health and longevity from ancient India” by Dr Helen Thomas. D.C.  - www.EffortlessAyurvedicLiving.com/ezine ; интернет

Новинар

Запишете се за актуална информация направо в електронната Ви поща.

Регистрирай ме
Събития