Дейности - Българско сдружение аюрведа

Полезно

1. Випака, след-смилателният вкус на храните, билките и емоциите.

Влиянието му върху вътрешната среда на организма и значението му за здравето и болестите. Ролята му в лечебните стратегии на аюрведа.

Повече ››

2. ГЕНЕТИКАТА НА БЪЛГАРИТЕ

Имаме удоволствието да Ви представим лекцията на професор д-р Иво Кременски, генетик номер едно на България. завеждащ генетична лаборатория в Медицинския университет; до 2011 завеждащ Националната генетична лаборатория; до 2014 национален консултант по медицинска генетика

Повече ››

3. Списък на подарени книги от AYUSH и Посолството на Индия в България.

Скъпи приятели, на 21 юни- Международният ден на йога получихме дарение от AYUSH и посолството на Индия в България. Предоставяме ви списъка.Книгите, които са в един екземпляр първо ще се сканират, а тези които са в повече от един екземпляр, ще се предоставят направо на членове на Сдружението, които са плащали редовно членския си внос. Периодът за четене ще бъде два месеца, след което книгата трябва да се върне.

Повече ››

4. МЕДИТАЦИЯТА ПРЕСТРУКТУРИРА СЪЗНАНИЕТО

Характерни за медитацията са бавните ТЕТА и ДЕЛТА -вълните с честота съответно 4 – 7 Hz и 0,5 – 4 . Те се наблюдават и в различните фази на съня.

Повече ››

Статии

ГЕНЕТИКАТА НА БЪЛГАРИТЕ

свалете статията от ТУК:

 

БЪЛГАРИЯ – ГЕНЕТИКА И ДНК-ГЕНЕАЛОГИЯ

 

            Проблемът за „произхода“ ще продължава да вълнува все повече българи, особено тези, които в момента не са в България. Хиляди от тях си провеждат ДНК генетични изследвания за „произход“, но малцина получават очаквания отговор. В този смисъл бихме напомнили, че историята на българите е най-малко в гените.

Историята е предимно в безценното културно и историческо наследство, което са оставили нашите прадеди.

 

Силата на генетичните изследвания е в невероятната им мощ да оценяват генетичните рискове, а от тук и възможността за провеждане на ефективна профилактика, диагностика и успешно лечение за всички болести.

           

            България е на кръстопът. Известно е, че първите съвременни хора заселват Балканския полуостров преди  около 40 000 години (пещера „Бачо Киро“) от Африка през Близкия изток. В последствие те се разселват в цяла Европа. По принцип, европейският генофонд, в сравнение с другите континенти е по-хомогенен. Това се дължи на най-късното заселване на съвременния човек в Европа, с хора от отделни африкански генетични групи. Генетичната история на Европа е сложна, защото европейските популации имат сложна демографска структура, формирана от множество миграции, включително и последващи периоди от нарастването  на населението на европейска територия.

 

            Изясняване историята на европейските народи може да се проследи по четири основни източници: климатични промени, археологични обекти, езикови характеристики и резултати от изследвания на  ДНК от хора, които живеят в момента в Европа или от древна ДНК. Важното е да се отбележи, че заселването на Европа е последствие от множество масивни миграционни вълни от югоизток, изток, а в последствие от северозапад в продължение на хилядолетия. Ключово събитие е последният ледников период, около 30 хиляди години преди новата ера (пр.н.е.). То води до обезлюдяване на Северна Европа. Хората намират убежище в: Северна Иберия, Южна Франция, Украйна около северния бряг на Черно море, Италия и Балканите. Това събитие намалява допълнително цялостното генетично разнообразие в Европа. Когато ледниците започват да се отдръпват (преди 16 000-13 000 години) хората напускат убежищата и отново заселват Централна и Северозападна Европа. Така се появява основният генен градиент: северозапад – югоизток.

 

            Прието е, че най-голям принос за генетичното разнообразие в Европа идва с миграционния поток от Близкия изток, които е свързан с разпространението на селскостопанските технологии. Тук могат да се отбележат два най-важни периода (фиг. 4.):

·      7000-3000 г. пр.н.е в Югоизточна Европа (Балканите) и

·      4500-1700 г. пр.н.е. в Северозападна Европа.

По време на тези периоди се достига до драстични икономически, социално-културни промени в Европа. Това има голям ефект върху генното разнообразие, особено във връзка с генните линии, влизащи в Европа от Близкия Изток през Балканите. По женска линия (митохондриална  - мДНК) е изчислено, че само 11% от генното разнообразие се дължи на миграционен поток. Това предполага, че селското стопанство се е разпространило главно от местното население, а не в резултат на имиграцията от Близкия Изток.

 

През 2000 г. Semino, описва „У“-хромозомни хаплотипове, принадлежащи към голямата хаплогрупа E1b1b1 (Е-35М). Те са намерени предимно на Балканите (вж. по-долу българските данни), Южна Италия и части от Иберия. Semino свързва този модел с неолитна „академична дифузия“ на земеделски производители от Близкият Изток, а не толкова като последствие от миграционен поток.

            През 2011 г. Lacan обявява данни от изследването на 7000-годишен скелет в една испанска пещера, носещ У-хаплогрупа E-V13. Същата хаплогрупа се намира с висока честота при съвременните мъже на Балканския полуостров. Това предполага многократна миграция от Близкия Изток на Балканите, а с разрастването на Римската империя по-късно в цяла Европа, включително и Великобритания.

           

През 2010 г. Balaresque коментира: "Като цяло, данните от У хромозомните изследвания показват, че повече от 80% от eвропейската бащина Y хромозома е получена чрез пристигналите «фермери», за разлика от повечето майчини генетични линии, които изглежда са от местните «ловци-събирачи». За нас, това предполага репродуктивно предимство на «земеделците» над местните мъже, преориетирали се от «ловци събирачи» към «земеделци» .

           

Има хипотеза за произхода на „индоевропейските езици“, свързана с един хипотетичен „индоевропейски народ“, възникнал на север от Черно и Каспийско море преди около 4500 г. пр.н.е. Вероятно тези хора са опитомили коня и са открили колелото. Смята се, че те са разпространили своята култура и генни характеристики в цяла Европа. Тази миграция е свързана с две основни У хаплогрупи: R1а, свързана със славяните (Източна, Централна и Южна Европа) и R1b - Западна и Северна Европа.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА СТАТИЯТА МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ КАТО ОТВOРИТЕ ЛИНКА В НАЧАЛОТО. 

 

 

 

Коментари (1)
Добавен от: Валентин
Според Шримад Бхатаватам хората които са имали тъмни мисли се раждат с по- тъмен цвят на кожата. Как тогава от Африка ще се пръкнат белите Българи? Също така има теория че днес наследниците на Арийците са народите които имат сричката -ари- в името си така както БългАРИя. Защо след като сме дошли от африка имаме еднакви думи с арийците и те не са малко. Дори културата на арийците която се нарича ВЕДИ- е на български А- аз, Б- буки, В- веди. Всъщност единственото истинско знание се крие във Ведите- културата на арийците.

Новинар

Запишете се за актуална информация направо в електронната Ви поща.

Регистрирай ме
Събития